Kartkalender 2022, 1 december

Höjdkurvor

Vi startar med det allra viktigaste och som många tycker det allra svåraste – höjdkurvor.

Höjdkurvorna är en linje som sammanbinder punkter med samma höjd. Oftast är det 5 meters höjdskillnad mellan varje höjdkurva men som ni vet i flackare terräng får 2,5 meter användas. Om det är svårt att se åt vilket håll marken lutar ritas lutningsstreck ut, helst i sänkorna. En sluten kurva blir en ringhöjd eller grop och dom ska vara minst 1 meter höga/djupa. En grop måste ha minst ett lutningsstreck.

Viktigt! För att redovisa terrängens tydliga konturer förskjuter jag höjdkurvan upp eller ner (glider med höjdkurvan). Det kan röra sig om upp till 1 meter här i Gävle med 2,5 meters ekvidistans. Det betyder att du ska leta efter skarpa kanter i terrängen om du vill veta var kurvan går någonstans på kartan. Bilden nedan visar ett exempel. Till vänster – en sluttning med 0,5 meters ekvidistans. Till höger – ett bra och ett dåligt resultat på färdiga kartan.

Minimimått på ringhöjder och gropar:

Minsta tillåtrna ringhöjd på kartan motsvarar 13,5 meter i terrängen. och motsvarande för gropen 16,5 meter. Det finns tyvär många invanda ”felaktiga” föreställningar om hur en ringhöjd och punkthöjd ser ut i terrängen.

Varning! En i ert tycke given ringhöjd kan vara ritad som punkthöjd för att få plats på kartan.

10 reaktioner på ”Kartkalender 2022, 1 december”

 1. Finns det någon regel (flackhetskoefficient) där den tjockare (5e) kurvan kan redovisas som övriga? Tex i stora delar av vårt distrikt blir den mer störande än tydlig, anser jag…

  1. Jerker.Boman

   Bra fråga och gillar särskilt den ödmjuka avslutningen 👌 . Tyvär för din del så bör alla kartor, även i Gästrikland, ha tjockare (indexkurva) var 5:e höjdkurva. En nogrann kartograf ser till så att indexkurvan väljs med omsorg och ersätter den med vanlig höjdkurva där det är trångt och svårläst.

   1. Lasse Jansson

    Håller med Richard, kolla på gårdagens karta på Hammarens Lussetåg. Tjockkurvan tillför ingenting men kladdar ner hela kartan. finns nästan ingen höjd med 3 kurvor ändå är Tjockkurvan helt dominerande …. värdelöst

    1. Jerker.Boman

     Inte lika ödmjuk där, men du kommer lära dig.
     Nja, jag börjar gilla dom jag. Tycker att jag får en bra överblick över höjdförhållandena.
     Dessutom får man välja sina strider – gilla läget, för att kartorna i vårat avlånga land (och hela världen) ska harmonisera.
     Btw. Vem ska bestämma när det är dax att plocka bort dom?

     1. Lasse Jansson

      Ha så att om man har ett område som lägsta höjdnivå ligger på 76m ö.h och det högsta ligger på 88 ö,h så slipper man tjockkurvan på den kartan.
      känns lite inkonsekvent som på kartan igår att ta bort Tjockkurvan i det västra hörnet men ha med den i det flacka östra delen. detaljrikedomen är ju lika

 2. Nä! Ska alltid finnas tjockkurva eller index kurva låter mer positivt. Placera den på lämplig nivå mellan dina höjd värden i exemplet. Angående Högbo kartan får vi ta Kalle i örat. Han måste ha missat det, kanske satte ihop två delar av kartan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *