Opasserbar vattenyta:
En svart konturlinje betyder att föremålet inte kan passeras.
Det går givetvis att simma eller vada över. I sprint är det förbjudet men i vanlig skogsorientering är det tillåtet om inget annat står i PM. Dock är det väldigt dålig banläggning om det skulle vara till sin fördel. Senast på EM i orientering missbedömde eller misstog arrangörerna karttecknets innebörd när flertalet löpare sprang ut i vattnet förbi ett förbjudet område och ”tjänade” minuten på vägvalet.
Grund vattenyta:
En grund vattenfylld yta, som tidvis kan vara uttorkad, kan redovisas med streckad konturlinje. Mindre grunda vattenytor kan redovisas med 100% blå (utan konturlinje).
Här ska du inte tveka att springa över om det är långt runt.
Vattenhål:
Ett vattenfyllt hål eller en vattenyta som är för liten för att redovisas skalenligt.
Inga konstigheter. Ofta är det små vattenfylda gruvhål på någon meter i diameter. Kan också vara vattenhål ute på myren.
Bra att veta: Punktsymbolernas tyngdpunkt utgör centrum för objektets placering på kartan. Dom flesta punktsymboler som ringar, kryss, fyrkanter, trianglar och rösen har sin tyngdpunkt naturligt mitt i centrum. Men några symboler som gropar och framförallt jakttorn har sitt centrum kanske för många lite onaturligt. En v-grop skulle man kunna tro placeras ut med sin spets på kartan.
Men gropen placeras ut en halv milimeter upp, inte så mycket kan tyckas om den ligger fritt. Det skulle kunna få en betydelse om gropen ligger i anslutning till ett annat linjeobjekt.
Här ligger groparna och tornet på ”uppsidan”. En bra kartritare förskjuter symbolerna lite extra för att inga tveksamheter ska råda.
Finns nåt exempel på när man tjänat på att simma? Har för mig att det har badats/simmats, men har man tjänat på det?
Banläggarmöjlighet 🙂 ?
Inget jag kan komma på. Några gånger tidig vår, typ Snötrampen, har det varit stor fördel att ta ”isvägvalet” över sjö/kant på sjö. Men oftast står det i PM att det är förbjudet. Som sagt ingen bra banläggning.