Kartkalender 2022, 23 december

Vi börjar närma oss slutet. I dag blir det en liten blandning av olika kartrelaterade spörsmål.

Magnetisk nordlinje:

Magnetiska nordlinjer ritas på kartan orienterade mot den magnetiska nordpolen, parallella med papperskanterna. Avståndet mellan dem ska vara 20 mm, vilket innebär ett avstånd på 300 m i skala 1:15 000. Om kartan förstoras till 1:10 000, ska avståndet vara 30 mm. Uppehåll i linjerna ska göras för att förbättra läsbarheten, exempelvis för att inte dölja små föremål. På kartor med mycket få blåa föremål kan blåa linjer användas.

Utvikning meridianer och koordinatsysterm: Den här texten skulle kunna svälla till två sidor men … Kravet på att nordlinjerna ska vara parallella med papperskanten har funnits ganska länge men neglegerats i Sverige. Våra kartor är inpassade i ett projicerat koordinatsystem som heter Sweref 99 TM och används för att ange geografiska positioner i Sverige. Det betyder att vi behöver rotera kartan 5 gradet moturs för att meridianerna ska bli helt vertikala på kartan. Problemet på senare tid är att den magnetiska nordpolen förflyttat sig i en allt snabbare takt. På 1860 talet låg den i norra Kanada men förflyttar sig idag ungefär 50 kilometer per år mot Sibirien.

Text på kartan: ”Kartan ska innehålla ortsnamn och annan text för att hjälpa den tävlande att passa kartan mot norr” står det i kartnormen. Det finns meridianer och ska finnas en nordpil och kartnamn högst upp som borde räcka kan tyckas. Men om det får plats och inte skymmer några viktiga kartdetaljer så …

Skalor: Under orienteringens barndom i slutet av 1800-talet användes ofta topografiska kartor framtagna för militära ändamål i skala 1: 100 000. Kartornas noggrannhet och läsbarhet förbättrades med flygfotografier och färgtryck. Detta medförde att orienterarna började framställa egna kartor i slutet av 1950-talet. Vi gick i ganska snabb takt från 1 100 000 till 1 : 50 000 – 1:25 000 – 1: 20 000 och till slut grundskalan 1: 15 000 för dagens skogskartor. Jag tänker inte utveckla och debattera kraven på större skalor idag utan kan bara konstatera att med ökad skala följer automatiskt krav/önskan om mer detaljer. Det spelar ingen roll vad regler och normer säger, det finns en inbyggd korrelation dem emellan.

Utvikning skalor: Grundskalan är alltid 1:15 000 men som ni vet så har medeldistanstävlingar och dom flesta klasserna även på långdistanstävlingar större skalor än så. Det viktiga är att kartorna förstoras utifrån grundskalan 1 15 000. Om ni är banläggare – börja INTE mixtra med kartans grundskala bara för att ni ska ha andra skalor utskrivna.

GPS och Laserdata: På många sätt har användandet av små GPS mottagare revolutionerat vår idrott. Både tävlanden och kartritaren har nytta av en GPS mottagare för sin utövning. Om ni inte viste det är det tillåtet i Sverige att använda GPS klockan för avståndsmätning när du springer orientering. Laserdata använder vi kartritare för att få innehållsrikt och noggrannt kartunderlag ute i fält.

Utvikning GPS: I bland kommer det upp diskusioner om tävlanden som sprungit in i förbjudet område enligt GPS spår. Kom då ihåg att GPS:er som löparna och kartritarna har på handen eller mössan har en noggrannhet på allt från 3 meter till 30 meter (vid svåra omständigheter). Dessutom flyttar kartritaren ibland på detaljer från dess korrekta läge för att öka läsbarheten. Den här informationen kan vara guld värd för alla banläggare också. Gå inte ut med GPS och placera ut kontrollerna rakt av. Läs kartan också!

1 reaktion på ”Kartkalender 2022, 23 december”

  1. Det finns ju en del kända fall där GPSen bara slår fel just där det är Förbjudet område. Kan trycket på kartan påverka GPSen ??
    =))

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *