Kartkalender 2022, 3 december

Punkthöjder, gropar och småkuperad terräng

v

Punkthöjd: En tydlig kulle eller topp, med betoning på tydlig, som inte kan ritas skalriktigt med höjdkurva. Lägsta höjd 1 meter. Symbolerna får inte vidröra eller överlappa höjdkurvor. Det gör kartan svårläst och punkterna svåra att identifiera. Som jag nämnt tidigare – om ni har en bild i huvudet på att en punkthöjd är en ”liten” uppskjutende kulle får ni radera den. Punkthöjden kan användas till riktigt stora/långa höjder (upp mot 16 meter) där det är trångt och svårläst.

Grop: Den naturliga gropen karaktäriseras av att den har mjuka runda sidor i motsdats till den grävda V-gropen som har branta sidor. Minsta djup 1 meter för båda och minsta bredd är 2 meter för naturlig grop och 1 meter för grävd grop.

Småkuperad terräng: Ett ganska nytt karttecken som används för ett område med många gropar/höjder som inte kan särredovisas med ordinarie punktsymboler. Helst ska dom då vara minst 1 meter höga eller djupa, men här finns det stöd i normen för att ta med ”andra typer av ojämn mark som är tydligt urskiljbart”. Punkterna placeras slumpvis över området och inte på rad.

Exempel på bra och dålig redovisning av symbolerna på kartan. Notera att det är tillåtet att klippa höjdkurvan för den grävda gropen.

Diskussion: Dom grävda groparna är lite av ett hatobjekt för mig. Har ni någonsin läst in er på en grävd grop? Nästan alla kartobjekt går att se löpandes när du läser kartan. ”Där är stenen , bra då rundar jag höjden där borta, ser branten till höger och där 20 meter fram ska gropen vara någonstans”. Om den ska med som kontrollpunkt sitter skärmen dessutom uppe på kanten.

5 reaktioner på ”Kartkalender 2022, 3 december”

 1. Sista meningen gäller inte om närliggande grön klubb får säga sitt. ALLTID V-gropen, nere i – gammalt XXXX-ordspråk 🤣😎🤣😎

    1. Jerker.Boman

     Nä det har du rätt i. Men jag hoppas han läser här den 3 december och reflekterar över vilka grävda gropar som ska redovisas på våra kartor. Kan det vara så att vissa inte ens kan gömma en skärm? 😂

 2. Jag har absolut läst in mig på en grävd grop. Dock var det främst när jag var liten knoddis. Då var det ofta att jag ”sprang på en Stig tills jag såg den grävda gropen och då skulle jag vika av in i skogen”.

  En av gångerna kommer jag speciellt ihåg för pga att jag inte hittade V-gropen gjorde att jag sprang för långt på stigen och inte vann en oringen-etapp när jag var stabila 9 år..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *