Kartkalender 2022, 4 december

Tydligt terrängföremål

Föremålet måste vara tydligt avvikande från dess omgivning står det i kartnormen. I den svenska översättningen har SOFT lagt till ”Kolbotten ska redovisas med detta tecken om de redovisas.”

Tecknet öppnar upp även för andra föremål som t.e.x myrstackar och rotvälta,. Praxis i Sverige är att inte använda tecknet till något annat än kolbotten. Tecknets betydelse måste redovisas på tryckta kartan och helst även i PM.

Diskussion: Kolbotten ritades tidigare med svart ring. Att byta till brun triangel har varit väldigt kontroversiellt. Många anser att eftersom kolbotten är ett människoframställt objekt borde den vara svart och dessutom är den oftast till formen en cirkel. Brun och triangel blir lite av dubbelfel. Orsaken är främst en anpassning till övriga länders redovisning av kolbottnar., En viktig aspekt är att kartorna i alla länder likordnas i största möjliga mån. En annan aspekt är att den svarta ringen är alltför dominant. Många orienterare vet knappt hur en kolbotten ser ut, dessutom är dom på väg att försvinna/förstöras genom skogsmaskiners framfart.

Så här tänker jag angående kolbottnar: Rita ringhöjd eller eventuellt grop om den håller måtten för dom karttecknen. Rita brun triangel om den har en tydlig platå – helst lite förhöjd. Extra pluss om det finns några små gropar runt om och att den är tätbevuxen (kontrast mot omgivande skog).

Kuriosa för er födda efter 1950: Kolning har förekommit långt före kristus. Äldre kolbottnar är av naturliga själ väldigt svåra att upptäcka och ligger ofta nedsjunkna i marken, s.k. kolningsgropar. Yngre kolbottnar är dom som vi kommer i kontakt med på våra kartor – ringformad upphöjning i marken ofta med avvikande vegetation. Och under översta marklagret brukar träkol titta fram.  Alla kolbottnar, såväl kända som okända är skyddade enligt kulturminneslagen och det är helt förbjudet att göra åverkan på dom.

5 reaktioner på ”Kartkalender 2022, 4 december”

  1. Lasse Jansson

    Orkar nästan inte klaga men det där tecknet är helt värdelöst på kartan. Flyter bara in i kurvbilden. Nu är Kolbotten tydlig i skogen men syns inte på kartan. I min värd ska man inte ändra på sånt som fungerar ! I komb med Tjockkurva hur kladdigt som helst

    1. Jo fortsätt. Inte många dagar kvar 😄. Jag håller med, som huvuddelen av alla orienterare i kolbottenland. Jag hör ju röster från södra Sverige som helt vill ta bort dom från kartorna. Det gäller att sära på detaljerna och ev. klippa bort lita av kurvan.

  2. Det här är ju roligare än Fotbolls-VM, DM i schack och SDHL/SHL sammantaget.
    Kolbottnar, kolbottnar, kolbottnar – det går inte att förklara för en som int begrip 🙂

    Kuriosa: För ett par år sen när karttecknet ändades från svart cirkel till brun triangel genomförde yours truly en ungdomsträning på fantastiska Björkeheden för att kidsen skulle lära sig hur kolbottnar såg ut. En vecka senare upptäckte jag att karttecknet var förändrat – så kan det gå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *